Recensies

Hier schrijf ik over boeken, films of evenementen (concerten bijvoorbeeld) die ik las, zag of meemaakte en die ik de moeite waard vind om wat uitgebreider bij stil te staan. De titel is de link naar de tekst.


Het boek van Geert Buelens over de jaren zestig

Wie kent nog Patrice Lumumba? Oscar Niemeyer? Oswalt Kolle? Benno Ohnesorg? Mijn geheugen is niet verdwenen, op bijna elke bladzijde van dit boek licht een lampje van herkenning even op in mijn hoofd….

foto: http://www.jeuneafrique.com/mag/304031 : De Duke op het eerste “Negritude” (“Black Arts”)-festival in Dakar-Senegal, april-mei 1966;


Over: Liesbeth Koenen, Het vermogen te verlangen [9 letters]

Onlangs las ik in de krant de necrologie van Liesbeth Koenen die dit jaar (2020) in augustus op 62-jarige leeftijd overleed. Liesbeth Koenen was een journalist die …

foto: Boekblad mei 2017


Rory Stewart verkent de grens tussen Engeland en Schotland en neemt afscheid van zijn Vader

Rory Stewart (1973) is een Brit die in de jaren negentig van de vorige eeuw de oorlogen van Afghanistan en Irak in actieve dienst meemaakte.

foto: https://www.rorystewart.co.uk/


Een nieuwe uitgave van een concert van Jimi Hendrix: Live in Maui

50 jaar naar zijn vroegtijdige overlijden wordt er dit jaar een nieuwe cd met opnamen van een concert uit 1969 uitgebracht. De nalatenschap van Hendrix blijkt zich nog steeds uit te kunnen breiden na alle eerder postuum uitgebrachte albums. 


De autobiografie van Simeon ten Holt

Simeon ten Holt uit Bergen (N-H) is een Nederlandse componist die een belangrijke rol speelde in de Nederlandse muziekwereld van de vorige eeuw. Hij werd bij het grote (?) publiek bekend… 


Philipp Blom schreef een rijk en panoramisch boek over het begin van de 20ste eeuw

Philipp Blom is een soepel schrijvende Duitse historicus die zich tot nu toe vooral met Europa in de eerste helft van de twintigste eeuw bezighoudt. Dit boek gaat over de jaren rond de eeuwwisseling..


Philipp Blom in 2015, foto:Wikipedia


Kees Looijesteijn over zijn jonge jaren in Anna Paulowna – Breezand

Kees Looijesteijn was in zijn jeugd dorpsgenoot. Hij was van een jaar later (1953) en zat daarom niet bij mij, maar een klas later op dezelfde katholieke St. Janschool te Breezand in de Kop van Noord-Holland…

foto: Kees Looijesteijn


Steeds vaker hoop ik dat iemand mij vindt

Over twee boeken van Marieke Lucas Rijneveld

In betrekkelijk korte tijd is Marieke Lucas Rijneveld een literaire grootheid geworden. Ze schrijft gedichten die sinds 2015 gepubliceerd worden. Haar eerste roman De avond is ongemak..

foto: Wikipedia

foto: http://www.anjetdaanje.nl


Twee boeken van Patrick Modiano

Patrick Modiano (1945) is een Franse schrijver van veelal korte romans die veelal in het naoorlogse Parijs gesitueerd zijn. Hij heeft meer dan veertig romans en en andere werken geschreven, waaronder scripts voor films. In 2014 kreeg hij de Nobelprijs voor Literatuur. Sommige literatuurpausen vergelijken hem met de New Yorker Paul Auster. Van deze laatste ken ik genoeg werk maar nog niet van Modiano. Ik las twee van zijn boeken. ..

Patrick Modiano, dec 2014, bron: Wikipedia


Over Kennisdemocratie, in het oog van de orkaan

Bestuurskundige Roel in ’t Veld over de crisis in onze democratie. Van belang voor onze toekomst is dat we onderkennen wat we weten en dat we deze kennis toepassen. Burgers, wetenschappers en politici zouden meer ….

foto: wikipedia


9-1911) vlag van China


Over een biografie van Paulus en over de bijbel van Guus Kuijer

Ik ben in een streng katholiek gezin opgevoed en voor een katholieke jeugd relatief veel met de bijbel in aanraking geweest. Als misdienaar heb ik veel brieffragmenten van Paulus aangehoord en, na de aanschaf van een grote familiebijbel, met illustraties van Gustave Doré… 


Leven in twee werelden

Over sociale stijging en leven met twee werelden: wat kom je zoals tegen in je loopbaan als je door een hogere opleiding in een andere sociale (‘hogere’) klasse terecht komt? En hoe houd je dan contact met je ouderlijke familie?


Eigen boek over de studentenbeweging in Nijmegen opnieuw gelezen

Ik las opnieuw na bijna 45 jaar mijn eigen boek uit 1979 en schreef mijn bevindingen op

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: