Leidsche Rijn Centrum

Het nieuwe winkelcentrum van Leidsche Rijn is pas geopend. Je ziet dit aan de winkels bijvoorbeeld: in een aantal wordt nog gewerkt en zijn nog niet klaar om hun klanten te ontvangen. Wel hangen er her en der bordjes of affiches waarin personeel gevraagd wordt. De winkels behoren alle tot de bekende ketens die in alle Nederlandse winkelcentra terug te vinden zijn. In de winkels die wel open zijn is het nog niet druk. Ook de wegen en hun plaveisel zijn nog nieuw.

De gebouwen hebben een gecombineerde winkel- en woonfunctie, meestal vier à vijf verdiepingen tot aan zo’n 10-15 meter hoog, waarvan de woningen nog lang niet alle bewoond zijn.

Op een doorde-weekse dag is het ook nog niet druk met winkelend publiek. De terrassen zijn voornamelijk nog leeg, de horecagelegenheden, ook hier volop aanwezig, zijn binnen ook matig bezet, twee- en drietallen zitten her en der bij de thee/koffie wat te overleggen zo lijkt het. Scholieren fietsen er voorbij en wat kinderen spelen onder toezicht van ma, pa of oppas. Iedereen is met zichzelf of eigen grut bezig en heeft geen oog voor anderen. Alleen de bouwvakkers groeten vriendelijk als ik voorbijloop.

Bij de bouw is er veel aandacht besteed aan een kleurrijke, uitstraling. De gevels zijn vrijwel alle met grote plakken (halve?) bakstenen aan de buitenkant uitgerust. Steeds in een andere kleur. De gevels van de gebouwen zijn met gelijkmatige rondingen of verspringingen  uitgevoerd, hetgeen een sierlijke en prettige indruk maakt. Het is nog rustig hier, fietsers en voetgangers bewegen zich in dezelfde ruimte en geven elkaar geen last.

Het Brusselplein is voorzien van waterpartijen die voor kinderen en een enkele hond aantrekkelijke speelgelegenheid bieden. De namen van de boulevards en het plein zijn onder meer gewijd aan Europese hoofdsteden. Naast het Brusselplein is er de Parijsboulevard, de Londenstraat, de Kopenhagenstraat en de Wenenpromenade; namen die enige allure beloven.

Iets verder ligt het busstation dat met haar eigenzinnige overkapping.

Van onder de overkapping is de bioscoop zichtbaar die boven op de A2-tunnel is gebouwd en verderop zijn de drie bruggen over het kanaal zichtbaar. Daarachter staat in de herfstzon de schoorsteentoren van Douwe Egberts. Men is nog niet klaar.

Het Leidsche Rijn Centrum is een stedebouwkundige puber die met de jaren nog karakter moet krijgen. Het leven gaat beginnen.

Najaar 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s